luni, 3 decembrie 2012

Utilizarea computerului şi organizarea fişierelor

Lecţia 1. Noţiuni generale despre calculator

 1.1  Primii paşi în lucrul cu calculatorul

 a) Pornirea calculatorului

 Unitatea centralã are douã butoane: unul de pornire si unul de restartare în caz de blocare. Monitorul are deasemenea un buton de pornire.

Dacã dupã apãsarea butonului calculatorului acesta nu a pornit, verificati:

- calculatorul este conectat la reteaua electricã;

- întrerupãtorul aflat în partea din spate a unitãtii centrale este pus pe optiunea 1 (deschis) - numai pentru calculatoarele prevãzute cu întrerupãtor;

- monitorul este pornit.

Prin actionarea butonului Power calculatorul porneste si pe monitor apare interfata graficã a sistemului de operare.

 b) Închiderea calculatorului    Oprirea corectã a sistemului de operare:

modalitatea 1:

  • salvarea dateleor cu care ati lucrat si închiderea aplicatiilor utilizate
  • Start/Shut Down          
    • pe ecran apare o casetã de dialog din care alegeti optiunea Shut Down (Turn off) pentru închiderea calculatorului.

Dacã vreti sã renuntati la închiderea calculatorului apãsati butonul CANCEL.

modalitatea 2: apãsarea tastelor Alt+F4, dar numai în cazul în care celelalte aplicatii nu sunt active.

 c) Repornirea calculatorului

- dupã instalarea unui program nou

- calculatorul nu mai rãspunde comenzilor primite

Existã trei posibilitãti de restartare a calculatorului: (repornirea fãrã a închide calculatorul si apoi a-l deschide din nou):

1. Start/Shut Down/Restart. Dacã vreti sã renuntati la repornirea calculatorului apãsati butonul Cancel

2. Prin apãsarea simultanã de douã ori a tastelor Ctrl+Alt+Del

3. Prin apãsarea butonului Restart existent pe unitatea centralã (optiune cel mai putin recomandatã - se recomandã doar în momentul în care celelalte douã alternative nu functioneazã.
 
d)  Inchiderea unei aplicatii care nu rãspunde comenzilor primite
 
- se apasa simultan tastele Ctrl+Alt+Del o singurã datã. Pe ecran apare o fereastrã în care sunt prezentate aplicatiile ce ruleazã în momentul respectiv pe calculator, cu mentionarea stãrii în care se gãseste aplicatia. În dreptul aplicatiei care nu mai rãspunde apare scris NOT RESPONDING. Pentru a închide aplicatia care nu mai rãspunde o selectati si apoi apãsati butonul "End Task"
 
1.2 Operatiile de bazã şi informaţii generale

 a) Vizualizarea componentelor de bazã ale calculatorului

-                      clic dreapta pe pictograma My Computer/Properties.

-                      Se deschide fereastra System Properties în care se prezintã proprietãtile sistemului: sistemul de operare, tipul de procesor, memoria RAM.

  b) Schimbarea configuraţiei existente pe ecran (Desktop)

- pe Taskbar în partea din dreapta se observa existenta anumitor simboluri.

- pentru a modifica ora si data curentã se poate alege una din urmãtoarele douã posibilitãti:
*dublu clic pe aceastã pictogramã pentru a deschide fereastra Date and Time Properties                 
*prin deschiderea directorului din meniul  Start/Settings/Control Panel/ dublu clic pe Date/Time / se deschide fereastra Date and Time/ se modifica data si ora curentã.
- pentru a modifica volumul activati Start/Settings/Control Panel /dublu clic pe Sounds and Multimedia/ se deschide fereastra Sounds and Multimedia Properties/ modifica volumul.
- pentru a vã alege caracteristicile principale ale ecranului (desktop-ului): clic dreapta în orice loc de pe ecran/ Properties/ se deschide fereastra Display Properties     
- pentru a schimba culorile selectati meniul Display Properties /Appearance din fereastra/ puteti alege diferite teme pe care Windows-ul le are predefinite, din meniul derulant Scheme. Dacã aceste culori predefinite nu vã plac puteti sã vã alegeti singuri propriile culori. Pentru aceasta va trebui sã lucrati cu meniul derulant Color.
- dacã rezolutia curentã (dimensiunea tuturor elementelor ce apar pe ecran) vi se pare prea mare sau prea micã si doriti sã o schimbati, din fereastra Display Properties/ Settings.
- activarea Screen Saver-ului: Display Properties/ Screen Saver

 c) Setarea tastaturii şi schimbarea opţiunii pentru altã limbã

Dacã doriti sã scrieti anumite documente într-o limbã strãinã, puteti avea nevoie de anumite caractere care nu existã pe tastaturã. De aceea va trebui sã setati tastatura pentru limba doritã. De exemplu pentru a scrie cu diacritice setarea se va face pentru limba românã.

Modalitatea 1: Schimbarea tastaturii se face din fereastra Start/Settings/Control Panel/Regional and Language Options/Advances/ Apply pe bara de jos a ecranului (Taskbar) va apãrea o pictogramã care aratã limba curentã folositã: EN.

Pentru a schimba tastatura pentru altã limbã va trebui sã dati un clic stânga pe aceastã pictogramã si sã alegeti limba doritã.

Modalitatea 2: prin intermediul tastelor. Vã puteti alege combinatia de taste doritã din fereastra Regional and Language Options /Languages/Details/Key settings/Switch to English-Romanian. Se va deschide fereastra de dialog Change Key Sequence:

d) Formatarea dischetei

Pentru a putea lucra cu discheta (floppy disk-ul) aceasta va trebui initial formatatã. De obicei la cumparare aceasta este formatatã.

Formatarea unei dischete este necesarã deoarece trebuie ca discheta respectivã sã fie compatibilã cu sistemul de operare folosit. Deci formatarea unei dischete pregãteste discheta pentru a fi folositã.

Formatarea dischetei:

Pas 1 - Introduceti discheta în unitatea de dischetã.

Pas 2 - dublu clic pe My Computer,

Pas 3 - Selectati 3,5 Floppy A,     si apoi din fereastra My Computer/ File/ Format.

Pas 4 -  se va afisa o caseta de dialog, se apasa butonul Start va apãrea o casetã de dialog care vã va întreba dacã sunteti siguri cã vreti sã formatati discheta deoarece prin formatare pierdeti toate datele existente pe aceasta/ butonul OK. în cazul în care vreti sã renuntati la formatare apãsati butonul Cancel.

Pas 5 - Dupã terminarea formatãrii va apãrea o casetã de dialog care vã va  afisa  rezultatele formatãrii

Atentie!!! Sã nu folositi optiunea Format pentru hard disk (C, D etc.) deoarece toate fisierele sistemului de operare vor fi sterse si nu veti mai putea folosi calculatorul.

 e) Instalarea, dezinstalarea unei aplicatii soft

instalarea: se introduce discheta sau CD-ul în unitatea corespunzãtoare si se ruleaza programul de instalare executabil. De obicei acesta apare sub denumirea "Setup.exe". Se urmareste derularea acestuia si se rãspunde cererilor care apar pe ecran.

dezinstalarea: Dacã nu mai folositi un anumit program, pentru a elibera hard disk-ul, este de preferat sã dezinstalati acest program.

Alternativa 1   -  prin  alegerea  functiei  Uninstall  din  directorul aplicatiei.

Alternativa 2 -  Start/ Control Panel/ Add or Remove Programs

Alternativa 3 - dacã nu aveti în directorul aplicatiei respective nici o optiune Uninstall si aplicatia nu se aflã în fereastra Add or Remove Programs atunci puteti sterge directorul cu ajutorul comenzii Delete.

f) Utilizarea optiunii Print Screen si afisarea ei într-un document

Dacã doriti sã copiati imaginea ecranului se apasa butonul Print Screen existent pe tastaturã. Imaginea ecranului va fi copiatã în memoria virtualã - Clipboard.

Apoi, pentru a atasa aceastã imagine într-un document, va trebui sã alegeti Edit/Paste. Exemplificare.

Pentru a copia în Clipboard numai fereastra activã apãsati simultan tastele Alt+"Print Screen"

g) Folosirea functiilor Help

Dacã nu stiti sã folositi toate functiile calculatorului, sistemul de operare Windows vã pune la dispozitie functia Help care vã ajutã în diverse situatii.  Start/Help

Dacã aveti nevoie de ajutor pentru a gãsi mai repede informatiile, Windows vã oferã posibilitatea de a le cãuta cu ajutorul meniului Search.

Lansarea functiei Help se mai poate face apãsând tasta F1 existentã pe tastaturã.
 
1.3 Editarea textului

 a) Lansarea unei aplicatii de editare de text. Deschiderea, salvarea si crearea unui document

Cu ajutorul unui editor de texte puteti realiza urmãtoarele operatii:

- introducerea de text

- mutarea unei portiuni de text dintr-o parte în alta a documentului

- stergerea unor anumite portiuni de text

Editorul de texte pe care îl oferã sistemul Windows este Notepad.

Avantaje:

- puteti crea documente de dimensiuni reduse, salvate în format ASCII (American Standard Code for Information Interchange).

- poate fi recunoscut de orice sistem de operare, deci puteti duce documentul salvat  în acest format pe orice calculator fãrã a exista pericolul de a nu putea fi deschis.

- deschiderea: START/Programs/Accesories/Notepad.

- pentru a crea un document : File/ New sau Ctrl+N duce la crearea unui document nou.

- pentru a salva acest document va trebui sã apelati functia File/ Save sau Ctrl+S Va apãrea o fereastrã în care va trebui sã precizati locul unde doriti sã salvati documentul precum si numele acestuia. Documentele create cu editorul Notepad sunt salvate cu extensia .txt

- deschiderea unui document existent apelati File/Open sau Ctrl+O

 b) Închiderea aplicatiei de editare a textului

- meniul File/ Exit

- apãsati butonul de închidere a ferestrei din partea dreaptã sus.

- combinatia  de  taste Alt+F4 daca aplicatia curentã sã fie editorul de texte, altfel existã posibilitatea sã închideti altã aplicatie.

- combinatii de taste Alt+Spacebar (bara de spatiu)/ Close.

 Lecţia 2.  Desktop-ul si fisierele

 2.1 Desktop-ul (ecranul)

a)  Lucrul cu pictograme (iconite)
 
Recunoasterea pictogramelor obisnuite (cele care reprezintã fisierele, directoarele, aplicatiile, imprimante, recycle bin)

Un fisier este o colectie organizatã de informatii utilizate de calculator. Documentele pe care le creati cu ajutorul aplicatiilor sunt la rândul lor fisiere. Sistemul de operare are nevoie de instructiuni pentru a functiona. Aceste instructiuni sunt memorate tot în fisiere.

Un director sau folder este un loc (un dosar) în care se pot stoca fisierele. Directoarele sunt folosite pentru a stoca fisierele într-un mod organizat.

Fiecare fisier sau director este reprezentat pe desktop sau în ferestre prin intermediul unor mici imagini grafice denumite iconite sau pictograme. Aceste pictograme sunt diferite în functie de tipul fisierului respectiv.

Aceste pictograme sunt caracteristice diferitelor tipuri de fisiere. Ele sunt asemãnãtoare unor mici documente având în partea stângã simbolul aplicatiei cu care au fost create.

Dosarele micute în care vã puteti depozita fisierele, sunt specifice directoarelor.

Atunci când stergeti anumite fisiere ele sunt trimise în Recycle Bin de unde le puteti recupera în cazul în care descoperiti cã mai aveti nevoie de acestea. Recycle Bin are douã tipuri de pictograme:

-    Recycle Bin gol atunci când nu a fost sters nici un fisier sau a fost golit.

-                      Recycle Bin plin dacã stergeti un fisier sau director iconul acestuia se va schimba

Selectarea si mutarea pictogramelor de pe desktop
 
Selectarea pictogramelor - un clic al mouse-ului pozitionat pe imaginea doritã.   Iconita va apãrea selectatã cu o culoare mai închisã

Mutarea unei o pictograme în altã parte a ecranului, în urma selectiei, tineti apãsat butonul stânga al mouse-ului si deplasati iconita în loul dorit.

Dacã doriti sã selectati mai multe pictograme pe care sã le mutati puteti tine apãsatã tasta Ctrl în timp ce selectati pictogramele dorite. Selectarea mai multor pictograme se poate face si prin marcarea acestora cu mouse-ul. Tinând apãsat butonul stânga al mouse-ului si apoi înconjurati pictogramele pe care doriti sã le selectati.

Aceastã   selectare  si   mutare  se  poate  aplica  si  fisierelor, directoarelor, aplicatiilor (se pot trage cu mouse-ul în locul dorit).

Deschiderea unui fişier, director, aplicaţie de pe Desktop

Pentru a deschide un director, fisier sau aplicatie existentã pe Desktop aveti douã posibilitãti:

1.    dublu clic pe fisier sau director

2.    clic dreapta pe fisierul dorit / Open

b) Crearea unui shortcut- scurtatură (acces direct fãrã a mai trece prin toatã calea necesarã de parcurs pentru apelare)

Modalitatea 1:

- clic dreapta în orice parte a desktopului/ New-shortcut /va apãrea fereastra "Create Shortcut" /precizati calea unde se aflã aplicatia doritã/ butonul Next/ alegem un nou nume sau puteti accepta numele afisat pentru shortcut-ul pe care îl realizati.

Pe Desktop va apãrea o pictogramã. Se observã cã iconita are în partea din stânga jos o micã sãgeatã pentru a evidentia faptul cã aceastã pictogramã este un shortcut si nu este obiectul original. Stergerea acestui shortcut nu va sterge obiectul original.

Pentru a deschide acum acea aplicatie/fisier/folder dati un dublu clic pe acea pictogramã.

Modalitatea 2: (mai simplă)

-                      mergeti pe calea doritã pânã la aplicatia al cãrei shortcut vreti sã îl creati, apoi pozitionati mouse-ul pe ea,  tineti apãsat butonul dreapta al mouse-ului si trageti de pictogramã pânã în locul unde doriti sã fie creatã scurtãtura si din meniul afisat alegeti optiunea Create Shortcut(s) here.

APLICATII PRACTICE
 
1. Creati un fisier nou de tip .doc. Salvati fisierul cu numele dumneavoastrã pe Desktop.

2. In fisierul creat descrieti  modul corect de închidere a unui calculator si salvati.

3. Descrieti  modul în care selectati  un  director sau un fisier.  Introduceti  rãspunsul dumneavoastrã în documentul creat.

4. Care este extensia corespunzãtoare fisierelor create cu  ajutorul  editorului de texte NotePad?

5. Descrieti modul în care reporniti un calculator. Introduceti rãspunsul în documentul creat.

6. Care din urmãtoarele comenzi duce la închiderea unei aplicatii care nu rãspunde?

Ctrl+Alt+Del

Alt+F4

Ctr+F

Shift+Alt+F4

7. Mutati pictograma My Computer în partea dreaptã, jos a ecranului.

8. Deschideti fereastra My Computer si scrieti în documentul creat câte discuri logice (C,D,..) existã.

9. Creati pe desktop un shortcut pentru aplicatia Microsoft Word.

10. Scrieti în document sistemul de operare instalat pe calculator precum si versiunea acestuia si salvati.

11. Descrieti  modul  în  care  puteti  modifica  data  si  ora.  Introduceti  rãspunsul în documentul creat si salvati.

12. Scrieti în document dimensiunea memoriei RAM a calculatorului folosit.

  1. Lucrul cu ferestrele deschise în cadrul sistemului de operare
  2. Identificarea diferitelor componente ale unei ferestre: bara de titlu, bara de meniuri, bara de instrumente, bara de derulare

Pentru a viziona continutul existent într-un director, fisier, etc. va trebui sã dati dublu clic pe acel director. Acesta se va deschide si va afisa continutul sãu. Continutul directorului sau fisierului este deschis într-o fereastrã.

  1. Micsorarea, minimizarea, redimensionarea, închiderea, mutarea unei ferestre
Ferestrele pot fi redimensionate, mutate, minimizate pe bara de jos, mãrite la dimensiunea întregului ecran, închise. Dacã la un moment dat sunteti nevoit sã lucrati cu mai multe ferestre si doriti sã vizualizati în acelasi timp continutul din douã ferestre deschise puteti redimensiona aceste ferestre pentru a încãpea amândouã pe ecran.

Pentru a modifica dimensiunile unei ferestre miscati mouse-ul peste coltul din dreapta jos al ferestrei sau în orice parte a ferestrei pânã când acesta se transformã într-o sãgeatã de dimensiune. Toate aceste optiuni se realizeazã cu ajutorul barei de titlu în partea dreaptã.

- se mai poate folosi combinatia de taste ALT + Tab pentru a comuta între ferestrele aplicatiilor lansate în executie la un moment dat.

  1. Schimbarea de pe o fereastrã pe alta
Este posibil sã aveti deschise pe desktop mai multe ferestre simultan, dar la un anumit moment nu puteti lucra decât cu o singurã fereastrã. Fereastra cu care lucrati este fereastra activã. Pentru a vizualiza altã fereastrã va trebui sã o faceti activã. Ferestrele inactive apar cu o culoare gri în spatele ferestrei active.

Pentru ca o fereastrã inactivã sã devinã activã va trebui sã dati un clic pe bara de titlu a ferestrei inactive.

Dacã toate ferestrele sunt maximizate si nu puteti vedea bara de titlu a altei ferestre puteti da un clic pe butonul corespunzãtor ferestrei aflat pe Taskbar.

 2.2 Organizarea fisierelor

2.2.1 Concepte

 a) Structura ierarhicã

Directoarele care se aflã pe hard-disk, sunt structurate pe diferite niveluri asemãnãtor unei structuri organizate ierarhic (arborescente).

Asemãnãtor structurii arborescente existã un director rãdãcinã, ce reprezintã primul nivel, apoi existã directoarele de pe nivelurile 2, 3 etc. pânã la ultimul nivel ce este reprezentat de fisiere.

In partea stângã a diferitelor niveluri apar semnele - sau +. Semnul + afisat în stânga unui director înseamnã cã acesta mai contine si alte directoare, deci nu s-a ajuns la directorul aflat pe ultimul nivel.

Dacã în stânga unui director nu se aflã nici un semn atunci directorul respectiv este situat pe ultimul nivel. Aceastã ierarhizare se evidentiazã si prin vizualizarea pozitiei în cadrul arborescentei fatã de primul nivel.

Exemplificare.

b) Locul de stocare al fisierelor

Fisierele se pot stoca în calculator pe hard disk sau se pot pãstra pe dischete, CD-ROM, memory flash USB.

Diskul ZIP este un dispozitiv asemãnãtor dispozitivului de dischetã, dar capacitatea de memorare a discului ZIP este mai mare (100-300 Mb). Dacã calculatorul dumneavoastrã este în retea cu alte calculatoare puteti salva fisierele si pe alte hard disk-uri existente pe calculatoarele din retea (dacã aveti drepturile de salvare si scriere).

Diferenta între aceste medii de stocare este capacitatea lor de stocare.

Floppy Disk-ul (1,4 Mb) , CD-ROM (650 Mb), DVD-ul (4,7 Gb), Hard Disk-ul.

Dupã aparitia Dvd-urilor a crescut considerabil si dimensiunea hard disk-urilor.

 2.2.2 Lucrul cu directoarele

a) Localizarea unui fisier sau director

Pentru a ajunge la un anumit director aflat pe hard disk sau pe alte suporturi externe de memorare poate fi folosit programul Windows Explorer : Start/Programs/Accessories/Windows Explorer

b)  Crearea unui director sau subdirector

Crearea unui director se realizeazã cu ajutorul ferestrei Windows Explorer. Posibilitãti:

1.In fereastra Windows Explorer se selecteaza directorul parinte, si apoi File/ New/Folder. În partea dreaptã a ferestrei va apãrea o pictogramã de forma unui dosar sub care este scris "New Folder". În locul textului New Folder puteti scrie propria denumire.

2. Selectati din partea stângã a ferestrei locul unde doriti sã creati directorul si apoi în partea dreaptã a ferestrei clic dreapta /New/Folder. Asemãnãtor puteti crea un director pe Desktop.

c) Deschiderea unei ferestre pentru a vedea numele directoarelor, dimensiunea acestora si locul unde se aflã

Numele directoarelor, dimensiunea acestora precum si locul unde se aflã ele se pot vedea tot cu ajutorul ferestrei Windows Explorer :View/ Details.

Acelasi efect îl puteti obtine lucrând cu bara de instrumente.

Lecţia  3 Fişierele

3.1 Recunoasterea tipurilor obisnuite de fisiere ( word, excel, baze de date, prezentãri, imaginilor, fisierelor audio, fisierelor video, fisierelor comprimate, fisierelor temporare)

Fisierele si aplicatiile sunt reprezentate grafic pe ecran sau în directori prin mici pictograme. Fiecare program are o pictogramã unicã pentru fisierele sale astfel încât acestea sã poatã fi recunoscute imediat.

O altã modalitate de recunoastere a fisierelor este dupã extensia acestora.

Exemple:

Aplicatia                           Extensia    Utilizare         

Microsoft Word   .doc        Crearea de documente

Microsoft Excel    .xls         Crearea foilor de calcul

Microsoft Access  .mdb      Crearea bazelor de date

Microsoft Powerpoint         .PPt        Crearea prezentãrilor

Notepad                 .txt         Crearea textelor

Paint       .bmp/.jpeg/.gifCrearea imaginilor

Windows Media Player .wav           Crearea sunetelor

Windows Media Player .avi             Crearea filmelor

WinZip                 .zip        Crearea de fisiere arhivate

WinRar                                .rar          Crearea de fisiere arhivate

                                              .tmp        Fisiere temporare
3.2 Numãrarea fisierelor existente într-un director, numãrarea fisierelor de un anumit tip (inclusiv fisierele existente în directoare)

Exista douã metode:

- metoda manualã - în care vã apucati sã numãrati dumneavoastrã fisierele existente în director, inclusiv fisierele existente în subdirectoare. Aceastã metodã nu este cea mai bunã din cauza timpului pierdut

- metoda automatã oferitã de sistemul de operare

Selectati directorul care doriti sã stiti câte fisiere cuprinde/ clic dreapta pe el/Properties.

Aceastã functie va deschide fereastra de proprietãti a directorului respectiv în care puteti vedea numãrul fisierelor existente.

Numãrarea fisierelor de acelasi tip existente In cadrul directorului se realizeazã cu ajutorul comenzii Start /Search For Files or Folder /Search Result. Sã presupunem cã vrem sã aflãm câte fisiere de tip text (extensia .txt) se aflã în directorul WIN NT.

La sfârsitul cãutãrii în aceastã fereastrã veti avea în partea dreaptã toate fisierele text ce se gãsesc în directorul respectiv. Pe bara de stare veti avea numãrul acestora:

3.3 Schimbarea tipului fisierului în: doar pentru citire (read-only), citire - scriere (read - write)

Orice fisier sau director pe care îl aveti pe calculator îi puteti modifica, dacã drepturile vã permit acest lucru. Dacã doriti ca un anumit fisier sa nu poatã fi decât citit, fãrã a se putea modifica va trebui sa îi adãugati fisierului respectiv optiunea Read-Only ( clic dreapta pe fisier / Properties) Dacã încercati sã modificati textul din document în momentul în care doriti sã salvati modificãrile fãcute va apãrea o caseta de dialog "Save As" ce vã va cere sã salvati documentul sub alt nume deoarece acest document este doar în citire. Aceastã optiune setatã este afisata si pe bara de titlu.
 
3.4 Sortarea fisierelor dupã nume, dimensiune, tip, data la care au fost modificate

- se poate realiza în fereastra Windows Explorer apasand butonul Size.

- alegeti vizualizarea View/Details

- pentru a sorta fisierele dupã dimensiunea acestora clic pe Size din fereastrã

- sortarea dupã celelalte caracteristici se face asemãnãtor.

- pentru sortare în mod descrescãtor dati clic de douã ori pe optiunea doritã. Pe buton va apãrea un semn de forma unui triunghi cu vârful în jos.

- pentru a deschide submeniul "Arrange Icons" se poate folosii tasta fierbinte litera I, ori se selecteazã cu ajutorul tastelor sãgeti sus sau jos, întrucât meniul este vertical, si apoi se deschide cu ajutorul tastei SÃGEATÃ DREAPTA.

3.5 Submeniul Arrange Icons

Din submeniu se alege comanda corespunzãtoare cu ajutorul tastelor sãgeti sus sau jos, întrucât submeniul este vertical, si apoi se apasã tasta ENTER pentru executia comenzii.

 3.6 Importanta pãstrãrii extensiei curente atunci când redenumiti un fisier.

- daca atunci când redenumiti fisierul respectiv modificati extensia acestuia, acest lucru poate duce la imposibilitatea folosirii fisierului respectiv. Gânditi-vã la ce vã poate duce dacã schimbati extensia unui fisier din .bmp în .txt.
 
3.7 Redenumirea fisierelor, directoarelor

Posibilitatea 1

Selectati fisierul sau directorul pe care doriti sã îl redenumiti. Apoi apãsati o singurã datã butonul stâng al mouse-ului pe numele fisierului (nu pe fisier). Dupã douã secunde veti putea introduce noul nume având grijã sã nu schimbati extensia decât dacã este necesar. Dacã nu doriti sã schimbati numele dati un clic oriunde pe ecran.

Posibilitatea 2

- clic dreapta pe fisierul dorit/Rename.
 
3.8 Copierea, Mutarea fisierelor sau directoarelor
 
A. Selectarea  unui fisier, director sau a mai multor fisiere sau directoare

-un clic  al mouse-ului pozitionat pe fisierul sau directorul dorit

- selectarea mai multor fisiere sau directoare: tineti apãsatã tasta Ctrl în timp ce selectati fisierele dorite sau prin marcarea acestora cu mouse-ul.

B. Copierea fisierelor si a directoarelor între directoare diferite sau pe hard disk-uri diferite

1. cu ajutorul ferestrei Explorer - deschideti fereastra Explorer.

-                      Selectati documentul sau directorul pe care doriti sã îl copiati.

-                      Edit/ Copy. Fisierul sau directorul copiat este mutat în Clipboard sau Ctrl+C

Clipboardul este o memorie virtualã intermediarã pentru pãstrarea pe termen scurt a cuvintelor, imaginilor sau diagramelor.

-     Edit/Paste.Pentru a lua fisierul sau directorul din Clipboard sau Ctrl+V

2. cu  ajutorul  barei de  instrumente din  fereastra  Explorer aveti douã butoane: Copy si Paste.

3. cu ajutorul mouse-ului - selectati fisierul pe care doriti sã îl copiati. Clic dreapta/Copy apoi clic dreapta in directorul destinatie/Paste

4. pe bara de instrumente existã butonul Copy To. Apãsând pe acest buton se va deschide o fereastrã de dialog în care veti preciza locul unde doriti sã fie copiat fisierul/OK. Nu va mai fi nevoie sã apelati functia Paste.

 C. Mutarea fisierelor si a directoarelor între directoare diferite sau pe hard disk-uri diferite

Mutarea, spre deosebire de operatiunea Copy, semnificã schimbarea definitivã a locului în care va apãrea fisierul.

1. cu ajutorul ferestrei Explorer - deschideti fereastra Explorer.

-                      Selectati documentul sau directorul pe care doriti sã îl copiati.

-                      Edit/ Cut. Fisierul sau directorul copiat este mutat în Clipboard sau Ctrl+X

Clipboardul este o memorie virtualã intermediarã pentru pãstrarea pe termen scurt a cuvintelor, imaginilor sau diagramelor.

-     Edit/Paste.Pentru a lua fisierul sau directorul din Clipboard sau Ctrl+V

2. cu  ajutorul  barei de  instrumente din  fereastra  Explorer aveti douã butoane: Cut si Paste.

3. cu ajutorul mouse-ului - selectati fisierul pe care doriti sã îl copiati. Clic dreapta/Cut apoi clic dreapta in directorul destinatie/Paste

4. pe bara de instrumente existã butonul Move To. Apãsând pe acest buton se va deschide o fereastrã de dialog în care veti preciza locul unde doriti sã fie copiat fisierul/OK. Nu va mai fi nevoie sã apelati functia Paste.

3.9 Importanta   realizãrii    unui   "back-up"   (copie)   pe suporturile externe de memorare (dischetã, Cd-Rom)

-      o micã panã de curent care duce la oprirea calculatorului si implicit la pierderea datelor.

-   calculatorul nu mai încarcã sistemul de operare si singura solutie posibilã este formatarea hard disk-ului si reinstalarea sistemului de operare.

-    este de preferat copierea documentelor importante pe dischetã, CD, DVD adica realizarea copii de protectie back-up.

3.10 Stergerea fisierelor si refacerea acestora

Fisierul cãruia i-ati dat instructiunea Delete va fi pus automat în Recycle Bin, care este asemãnãtor cu un cos în care dumneavoastrã aruncati documentele ce nu vã mai trebuiesc.

Un fisier poate fi sters prin una din urmãtoarele modalitãti:

-                      selectati fisierul/ apãsati butonul Delete de pe tastaturã.

-                      Clic dreapta de mouse/ Delete

-                      butonul Delete aflat pe bara de instrumente.

Refacerea fisierelor sterse din Recycle Bin

Dacã ati sters din gresealã un document de care mai aveti nevoie

Pasul 1 - deschideti Recycle Bin.

Pasul 2 - selectati fisierul /Restore. Fisierul va fi adus exact în locul în care se afla atunci când a fost sters.

Golirea Recycle Bin

Atunci când alegeti sã goliti Recycle Bin trebuie sã fiti foarte siguri cã nu mai aveti nevoie de fisierele la care renuntati, deoarece odatã sterse fisierele din Recycle Bin ele nu mai pot fi recuperate.

- File / Empty Recycle Bin.

- clic dreapta pe Recycle Bin/Empty Recycle Bin

Dacã atunci când stergeti un fisier nu vreti ca acesta sã fie trimis intai în Recycle Bin puteti apãsa simultan tastele Shift+Del.
 
3.11 Cãutarea fisierelor si a directoarelor

Start /Search For Files or Folder
- Cãutarea fisierelor dupã data când au fost modificate, data când au fost create, dimensiune - Search options.
- Cãutarea fisierelor în functie de data la care au fost create sau modificate selectati cãsuta din dreptul optiunii Date.
- Cãutarea fisierelor în functie de dimensiunea acestora selectati cãsuta aflatã în dreptul optiunii Size.

Dacã alegeti optiunea at least vor fi cãutate doar acele fisiere care sunt mai mari sau egale ca dimensiune cu dimensiunea introdusã de dumneavoastrã

3.12 Vizualizarea fisierelor utilizate recent

Atunci când deschideti un document existent, sau creati un nou document sau orice alt tip de fisier sistemul de operare Windows vã salveazã aceste documente în directorul  Start/Documents
 
Lecţia 4 Arhivare, viruşi şi printarea documentelor

 4.1 Arhivarea fisierelor Notiuni generale

Unele documente au dimensiuni foarte mari. Arhivarea fisierelor este o modalitate de a reduce dimensiunile acestuia. Pentru a arhiva un fisier iti trebuie un program special cum ar fi: WinRar, WinZip etc.
Pentru a arhiva un fisier vom folosi programul WinRar.
Pentru a începe arhivarea fisierului va trebui sã pornim aplicatia WinRar din meniul Start /Programs /WinRar. Selectati fisierul dorit si apãsati butonul Add files to archive.

Dezarhivarea unui fisier

Pentru a dezarhiva un fisier ce a fost creat ca arhivã executabilã va trebui sã dati un dublu clic pe ea. Se va deschide o fereastrã în care vi se cere sã introduceti locul în care doriti sã dezarhivati directorul. Calea implicitã este directorul în care se aflã arhiva.
Dacã doriti sã schimbati calea implicitã apãsati butonul Browse. Pentru a începe dezarhivarea fisierului apãsati butonul Extract.
Dacã arhiva nu a fost creatã ca un program executabil atunci folositi aplicatia WinRar pentru a dezarhiva fisierul. Dati dublu clic pe aplicatie pentru a deschide fereastra WinRar:
În aceastã fereastrã selectati fisierul pe care doriti sã îl dezarhivati si apoi apãsati butonul "Extract to specified directory".
În fereastra ce se va deschide introduceti calea unde va fi dezarhivat fisierul si apoi apãsati butonul OK.

Vom folosi acum un alt program de arhivare, WinZip. Pentru a începe arhivarea fisierului va trebui sã pornim aplicatia WinZip din meniul Start /Programs /WinZip.

Dacã pe calculatorul pe care duceti aceastã arhivã nu existã instalatã aplicatia WinZip nu veti putea dezarhiva fisierul. De aceea este bine sã creati arhiva ca program executabil apãsând în fereastra WinZip butonul Make.exe.

Dezarhivarea unui fisier folosind programul WinZip

Pentru a dezarhiva un fisier ce a fost creat ca arhivã executabilã va trebui sã dati un dublu clic pe ea. Se va deschide o fereastrã în care vi se cere sã introduceti locul în care doriti sã dezarhivati directorul.

 4.2 Virusii. Concepte generale despre virusi
- sunt programe create de oameni cu scopuri distructive
- au proprietatea de a se extinde si duc la functionarea necorespunzãtoare a sistemului de operare.
- asemenea virusilor umani "virusii de calculator" duc la îmbolnãvirea sistemului de operare si a fisierelor existente pe acesta. Aceste mici programe distrug informatiile aflate pe calculator si împiedicã functionarea aplicatiilor.

Virusii sunt foarte diferiti: de la cei mai inofensivi ce atacã fisierele de tip text si documentele pânã ia cei care duc la stricarea componentelor hard ale calculatorului.
Un virus odatã pãtruns în calculator nu este activ, decât în momentul în care programul cu care a fost adus este activat.

Modalitãti de transmitere a virusilor

Virusii pãtrund în calculator prin intermediul programelor de pe Internet, îi puteti primi pe mail sau îi puteti aduce dumneavoastrã cu o dischetã sau un Cd.
-  este recomandat ca la folosirea uneia din aceste cãi sã rulati un program antivirus.
- sã aveti instalat un program antivirus foarte bun, foarte recent cu ajutorul cãruia sã puteti descoperi si sã eliminati eventualii virusi;
- sã scanati periodic fisierele din calculator si a dischetelor înainte de a le folosi;
- sã scanati fisierele atasate ce le primiti pe mail.
Dacã aveti un antivirus bun acesta poate descoperi în timpul scanãrii si virusii care nu sunt activi.

Utilizarea unui antivirus pentru scanarea calculatorului

Pentru a scana calculatorul împotriva virusilor deschideti programul antivirus pe care îl aveti pe calculator.
-                      pentru a scana întreg calculatorul de virusi apãsati optiunea Full System Scan.
-                      dacã scanati un anumit director sau datele existente pe o dischetã din meniul aflat în partea stângã alegeti optiunea Scan for Viruses. Se va deschide urmãtoarea fereastrã din puteti alege diferite optiuni: de a scana diferite directoare sau fisiere, puteti scana discheta etc.

Avantajul detinerii unei baze de date actualizate
Programul antivirus pe care îl utilizati are o bazã de date în care sunt înglobate diferitele tipuri de virusi. Trebui însã sã stiti cã mereu apar virusi noi pe care îi puteti avea în calculator dar antivirusul dumneavoastrã nu îi poate detecta. De aceea va trebui ca baza de date a antivirusului pe care îl folositi sã fie actualizatã mereu (la aproximativ 1 lunã), pentru a fi siguri cã nu aveti în calculator nici un program distructiv.

 4.3 Tipãrirea documentelor Pregãtirea pentru imprimare

Alegerea imprimantei dintr-o listã de imprimante
Dacã aveti instalate mai multe imprimante la calculator sau doriti sã tipãriti un document la o imprimantã din retea puteti alege o imprimantã ca Default(implicita). Setarea unei imprimante care sã rãmânã implicit aleasã (default) se realizeazã din fereastra Printers ce se deschide din meniul Start / Settings /Printers.

În fereastra Printers selectati imprimanta doritã si din meniul File /Set as Default Printer sau clic dreapta pe imprimanta doritã / " Set as Default Printer".

Instalarea unei noi imprimante
Instalarea unei noi imprimante: Start /Settings /Printers /Add Printer
Dati un dublu clic pe aceastã iconitã si apoi urmãriti pasii afisati pe ecran.

Tipãrirea efectivã a unui document
Tipãrirea unui document dintr-o aplicatie de editare de text
-  stabilirea dimensiunii paginii File/Page setup/ Paper Size.
 - File /Page Setup - se poate modifica formatul paginii (spatiul la stânga la dreapta, sus, jos).
- inainte de printare vizualizam documentul: File /Print Preview sau pe butonul PrintPreview de pe bara de instrumente
- File /Print sau Ctrl+P- se deschide o fereastrã din care vã puteti alege dacã tipãrirea se va face pe hârtie sau în fisier si câte copii doriti, si mai ales imprimanta care va fi folositã.

Vizualizarea tipãririi unui document
Atunci când tipãriti un document, pe Taskbar va apãrea o iconitã micã de forma unei imprimante.
Puteti da un dublu clic pe aceastã iconitã pentru a deschide fereastra imprimantei
În meniul Status vedeti starea curentã a documentului.
În meniul Pages se observã numãrul de pagini totale ce se tipãresc (a doua cifrã ) si numãrul de pagini care au fost imprimate pânã acum.
Aceastã fereastrã o puteti deschide si dacã dati un dublu clic pe numele imprimantei respective în fereastra Printers.

Oprirea, stergerea repornirea tipãririi unui document

Dacã în timpul tipãririi unui document doriti sã opriti tipãrirea acestuia puteti alege din fereastra imprimantei optiunea Printer/Cancel All Documents  
Dacã vreti ca documentul ce se tipãreste sã se opreascã pentru un moment puteti alege optiunea Printer/Pause Printing  .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu