joi, 12 iulie 2012

PROBLEME EXCEL – FUNCTII SI FORMULE



1. Se considera două şiruri de numere pe coloanele A şi B dintr-o foaie de calcul:
  • aflaţi minimul şi maximul din şirul 1.
  • aflaţi media dintre suma elementelor primului şir şi suma elementelor din al doilea şir.
  • aflaţi radicalul valorii obţinute la punctul b.
  • rotunjiţi această valoare, astfel încât să se obţină un număr întreg.
  • verificaţi dacă cele două şiruri sunt de lungimi egale.

Indicaţii:
Alegem două şiruri de lungimi egale. Ca în exemplul:



a. În celula F2 se scrie formula = MIN(A2:A8), în celula H2 = MAX(A2:A8);
b. Trebuie aflată media dintre sumele şirurilor, în celula E3 a fost calculată suma şirului 1, folosind funcţia SUM, apoi în F3 suma elementelor din şirul 2 (=SUM(B2:B8)). În celula G3 se calculează media celor două valori: =AVERAGE(E3:F3);
c. =SQRT(G3);
d. =ROUND(E4;0). Pe poziţia a doua se scrie 0 deoarece dorim să obţinem un număr întreg, adică cu 0 zecimale;
e. Pentru a preciza dacă cele două şiruri sunt de lungimi egale, se afişează un mesaj de genul „şiruri egale” sau „şiruri inegale”. Pentru aceasta folosim formula
=IF(COUNT(A2:A8)=COUNT(B2:B8);”şiruri egale”;”şiruri
inegale”).
Se poate calcula şi separat lungimea şirului 1, apoi lungimea şirului 2.

 
2. Realizaţi în Microsoft Excel un tabel cu produsele unei firme, ştiind preţul fiecărui produs şi cantitatea să se calculeze preţul cu tva (19%) şi preţul cu adaos – adaosul este 20% la produsele a căror cantitate este mai mică de 100 şi 25% la produsele a căror cantitate este mai mare decât 100.
a. Calculaţi valoarea totală a produselor.
b. Aflaţi preţul cel mai mic.
c. Aflaţi preţul cel mai mare.




Indicaţii:
În coloanele produs, cantitate şi preţ se introduc date.
Pentru a calcula preţul cu tva, în celula D3 se scrie formula: =C2*119%, pentru restul celulelor din coloană se foloseşte caracteristica AutoFill.
Pentru coloana preţ cu adaos se foloseşte formula:
=IF(B2<100; D2*120%;D2*125%). Restul celulelor din coloană se completează automat.
Preţul total: În celula F2 se scrie: =B2*E2.
Valoarea totală se calculează în celula F9 folosind formula: =SUM(F2:F7). Preţul minim: =MIN (E2:E7), iar maxim folosind funcţia MAX.



3. La un concurs candidaţii trebuie să susţină trei probe. Primele două probe sunt evaluate cu note între 1 şi 10, a treia probă cu admis şi respins. Să se afişeze candidaţii promovaţi ştiind că aceştia sunt cei cu note peste 8 la primele două probe şi cu admis la a treia probă.


Indicaţii: 
Formula introdusă la E2 este:
=IF(AND(B2>=8;C2>=8;D2="ADMIS");"PROMOVAT";"RESPINS"). Pentru celulele E3 – E6 se foloseşte caracteristica AutoFill.

 
 4. Aplicaţie de statistică
Se consideră un set de note şi numărul de elevi care au obţinut o anumită notă. Să se calculeze: frecvenţe absolute, frecvenţe relative, mediana, modulul, dispersia, abaterea medie pătratică.
Indicaţii:
În figură este prezentat un exemplu, iar lângă rezultate sunt evidenţiate şi formulele utilizate.


Descrierea materiei

        S

  • Suportul tehnologic al societăţii informaţionale este asigurat prin convergenţa a trei sectoare: tehnologia informaţiei, tehnologia comunicaţiilor şi producţia de conţinut electronic.
   
  • Industria ICT românească (information and communications technology - tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor) produce echipamente de calcul, transmisii de date şi telecomunicaţii, software şi servicii, având o rata de creştere pozitivă. Producătorii de hardware, care au suferit o cădere serioasă după 1989, au devenit din nou profitabili asamblând echipamente, mai ales cu componente de ultimă generaţie. 
  • Calitatea producţiei, eficienţa procesului de asamblare, un design inteligent şi managerul eficient au dus la fabricarea unor echipamente de calcul şi transmisie de date foarte performante, produse în România, care acoperă peste 50% din piaţa internă. Peste 250 de companii, multe dintre ele deţinătoare ale certificatului ISO 9001 pentru acest tip de activitate, produc aproximativ 50.000 de PC-uri anual.   

  • Industria de software se dezvoltă remarcabil, 4800 de firme declarând o astfel de activitate. În sectorul de software şi servicii conexe lucrează peste 35.000 de angajaţi. Numărul specialiştilor români este în continuă creştere, acest lucru datorându-se extinderii pieţei. Produsele software dezvoltate şi serviciile furnizate sunt estimate la aproape 200 milioane de euro anual. Industria software a înregistrat o creştere exponenţială deoarece marile corporaţii folosesc mână de lucru de înaltă calificare din România pentru a dezvolta software în sistem offshore. Acesta este un segment de piaţă care ocupă o proporţie semnificativă din mâna de lucru specializată în IT. Cu toate acestea, există un potenţial de lucrători de înaltă calificare disponibili pentru dezvoltarea unor produse mai competitive de tehnologie de vârf.