luni, 8 octombrie 2012

MICROSOFT POWERPOINT


Introducere


Fișierele de tip PPT/ PPTX sunt folosite pentru realizare de prezentări, folosind un proiector / monitor de mari dimensiuni.

Formatul (raportul lățime/ înălțime imagine) implicit este unul de tip Landscape (lățimea mai mare decât înălțimea) ce se potrivește destul de bine cu formatul multor monitoare, dar mai ales cu formatul proiectoarelor.

Conținutul unui astfel de fișier este împărțit într-un tip special de pagini, numite “Slide-uri”. (în română cel mai apropiat echivalent ar fi “diapozitive”). Vom folosi în continuare denumirea de Slide.

Spre deosebire de un fișier de tip Word, conținutul unui Slide nu poate “migra” pe Slide-ul următor, cum se întâmpla în cazul în care introducem prea multă înformație într-o pagină din Word, și o parte “migrează” pe pagina următoare. Astfel, fiecare Slide are un conținut complet independent de slideul precedent, dar și de slide-ul următor. Acest lucru poate fi un avantaj, pentru că orice modificare adusă în cadrul unui slide nu afectează restul slide-urilor.



 
Concepte generale de structurare
Spre deosebire de un document word, care este destinat citirii, eventual pe hârtie, în mod independent de către utilzator, o prezentare are rol de suport. Ea va fi afișată cel mai adesea pe un proiector, și va conține în general mai puțin text, cu font mult mai mare, dar și multe poze și grafice.
Astfel, devine importantă structurarea și aranjarea informației pe fiecare slide. 
Diapozitiv
Adaugarea unui nou slide si modificarea tipului de slide se face apasand Click – dreapta -> Diapozitiv Nou in bara din stanga care apare cand deschidem programul.

Aspect
Pentru a facilita diferite tipuri de aranjări, Office 2010 precum și alte programe similare, oferă o variațiune implictă de layout-uri default, din care putem alege pentru fiecare slide.

Pentru a modifica tipul layout-ului se da pe slide Click – dreapta -> Aspect de unde se alege tipul de slide dorit.